Beszámoló 2017. évi lengyel-magyar táborról

Idén tizedik alkalommal került megrendezésre a Zdunska Wola és Lőrinci közötti testvérvárosi kapcsolat keretében szervezett nyári nemzetközi tábor. A helyszín ezúttal Lengyelország téli fővárosa, Zakopane volt, július utolsó hetében. Az utazást Lőrinci város önkormányzata finanszírozta.

A táborban 15 hetedikes, illetve nyolcadikos tanuló vett részt iskolánkból: Könczöl Virág, Vernyik Alex, Borsi Panna, Képe Leonetta, Koncsek Veronika, Madarász Martin, Havellant Dániel, Kürti Dániel, Pári Erik, Varga Anna, Forró Georgina, Tarján Vivien, Szeles Emese, Bodor Vivien és Dobos Dávid. A csoportot Geleji Aranka és Vereb István kísérte. Az oda-visszaút a terveknek megfelelően zajlott, bár odafelé forgalmi dugók okoztak némi kellemetlenséget. Az időjárás változékony volt, szerencsére a szabadtéri programok nagy részét nem mosta el az eső és az itthonihoz hasonló hőséget sem tapasztaltunk.

Az egyhetes tábort látványos kirándulások és jól sikerült közös programok tették emlékezetessé. Jártunk Krakkóban, túráztunk a Morskie Oko nevű tengerszemhez ahol 15000 ember fordult meg aznap. Felmásztunk a város feletti Gubalówka csúcsra, innen libegővel leereszkedve csodálhattuk a Tátra látványát. Nagy sikert aratott az élményfürdő és a Dunajec folyón történő vadvízi evezés. Jól éreztük magunkat a grillezések, sportprogramok és a játékos vetélkedő alkalmával is.

A lengyel és magyar gyerekek közötti kommunikáció angol nyelven zajlott, és elég jól működött, bár időnként előkerült a Google fordító is. A tábor kapcsán facebook csoportot hoztunk létre, amelyhez ezúttal nemcsak a táborozó gyerekek, hanem a szülők is csatlakozhattak. Azóta sok kép és élménybeszámoló került fel, illetve szinte naprakészen lehetett követni a táborozás eseményeit.
A tábor célja, a két nép kultúrájának, történelmének, szokásainak kölcsönös megismerése ezúttal is eredményesen megvalósult. Új barátságok alakultak, a gyerekek lengyel és magyar szavakat, kifejezéseket tanultak egymástól. Az ellátás bőséges volt, új ízvilággal ismerkedhettünk meg, és jó sok krumplit fogyaszthattunk.

Jövő nyáron mi leszünk a vendéglátók. Reméljük, hogy az ideihez hasonlóan élményekben gazdag és sikeres tábort tudunk majd szervezni.

Vernyik Alex:

Nagyon jó volt a tábor. Sok új baráttal és rengeteg élménnyel térhettem haza. A programok nagyon fárasztóak voltak, de megérte elmenni.

Koncsek Veronika:

Szerintem mondhatom azt, hogy az eddigi életem legjobb tábora volt! Nagyon élveztem ez egészet, a programokat is imádtam, de a társasag volt a legjobb . Bármit megadnék, hogy jövőre is mehessek

Forró Georgina:

Imádtam a tábort és a programok is nagyon jók voltak. A túrázás - igaz - fárasztó volt, de megérte. Örülök, hogy ilyen jó társaságot ismerhettem meg. Jövőre is szivesen visszamennék. :)

Bodor Vivien:

Ebből a táborból is felejthetetlen élményekkel tértem haza, úgy, mint a tavalyiból.

Szeles Emese:

Nekem az tetszett a legjobban, amikor evezni mentünk, na meg a sok túra, amik után alaposan elfáradtunk, de szerintem igazán megérte. Nem feledkeznék meg az esti közös játékos programokról sem.

Varga Anna:

Nekem minden tetszett, de legjobban a libegőzés, a tengerszem, mert gyönyörű volt a kilátás, és hogy új barátokat ismerhettem meg és új élményekkel lettem gazdagabb.