Ausztriában voltunk

2017 tavaszán újra meghívást kapott iskolánk – immár negyedik alkalommal – testvérvárosunkból, az ausztriai St. Lorenzból. 13 tanulónak és két pedagógusnak volt lehetősége 6 napot eltölteni a páratlan szépségű Mondsee környékén.

Ebben a tanévben egy német nyelvi teszt megírása segített kiválasztani minden németes csoportból a legjobbakat, továbbá most is, mint mindig, figyelembe vettük a tanulók eddigi tanulmányi és közösségi munkáját, magatartását, hiszen ez egy jutalomút volt számukra. Ennek eredményeként az alábbi tanulók vehették részt az utazáson:

„Május 8-án reggel teli bőröndökkel álltunk az iskola előtt, talán fel sem fogtuk igazán, hogy hová készülünk.”

(Krizsán Kata, 8.c).

7 órakor indultunk lelkesen és izgalommal teli várakozással Ausztriába, s egy kissé hosszú, de annál szebb, látnivalókban gazdag utazás után 3 óra körül már Mondseeban voltunk. Itt két osztrák kolléga, akik a programjainkat összeállították és egész héten kísérőink voltak, Elfriede Heller és Stefan Hornischer a polgármesteri hivatalba kalauzolt minket, ahol az alpolgármester úr vendégszeretetét élvezhettük. Ezután a hűvös, esős idő miatt csak egy rövid sétát tettünk a városban, majd a Weiße Taube nevű szállásunkra mentünk, ahol az esti finom, helyi specialitásokból álló vacsorát elfogyasztva kipihenhettük az első nap fáradalmait.

„A következő 4 napban folyamatosan talpon voltunk.”

 (Erdélyi Virág Csenge, 6.c)

Mivel rossz időt jósoltak, az eredeti program helyett kedden mentünk a kb. 90 km-re található Bad Schallerbachba, ahol az Aqua Pulco nevű élményfürdőben tölthettük el kellemesen a délelőttöt. A gyerekek még 2 óra körül sem szerették volna a csúszdázást abbahagyni, de sajnos indulni kellett. A szakadó eső miatt kísérőink egy hatalmas plázába vittek el először, majd miután a nap előbukkant, Gmundenben sikerült megcsodálni a várost és a Traunsee partját. 

Másnap gyönyörű napsütésben utaztunk Hallstattba, ahol páratlan ismeretekkel gazdagodtunk. Délelőtt a helyi sóbányában tett izgalmas, interaktív látogatás során megismerhettük a föld alatti csúszdázás élményét, a sóbányák kialakulásának történetét, a só kitermelésének módszereit. A hihetetlenül szép helyen található étteremben pompás kilátás mellett fogyasztottuk el a Wiener Schnitzelt és a Sacher tortát, majd Elfriede és István segítségével felfedeztük még Hallstatt egyéb látványosságait is.

„Különböző helyeken voltunk, például a temetőben, ahol több száz festett koponyát láttunk.”

(Herle Dorina, 8.c)

És még hátravolt St. Gilgenben a Wolfgangsee megcsodálása a felvonóból, illetve a Zwölferhorn hegy csúcsán hógolyóztunk is!

A csütörtöki nap Salzburg felfedezésével kezdődött. Kísérőink bemutatták nekünk a Mirabell kastélyt és kertet, a dómot, Mozart szülőházát a Getreide utcában, átsétáltunk a Salzach egyik hídján is megcsodálva a várat, majd ebéd után jött Hellbrunn, ahol a kastély megtekintése mellett a kertben rejtélyes helyekről előbukkanó vízsugarak okoztak kellemes meglepetést mindenkinek. Vidáman értünk haza, de csak egy gyors átöltözésre volt időnk, mivel a St. Lorenzben működő néptánccsoport várt minket egy közös estére. Először vendéglátóink mutatták be tánctudásukat, majd a mi Pitypangosaink adták elő műsorukat, ezután pedig egy igazi táncházi hangulat kerekedett. Mindenki nagyon élvezte ezt az estét is!

„Személy szerint nekem nagyon tetszett az osztrák tánc és népviselet. Megismertük az ottani embereket, gyerekeket, néhányukkal barátságot is kötöttünk.”

(Szabó Lili, 6.c)

Tanulóink nagyon várták a pénteket, mivel a helyi sportiskolába - SMS MONDSEE - látogattunk el. Az iskola megtekintése mellett tanítási órákon is részt vehettünk: a tablet-es osztály matematika óráján, egy angolórán, majd egy informatikaórán. Néptáncosaink itt is megtanítottak néhány tánclépést az ottani gyerekeknek.

„A tornaterembe, meg magába az iskolába is szerelmes lettem, egy álom az az iskola.”

(Zelnik Zalán, 7.a)

Még egy musical előadásra is eljutottunk, amit a helyi színjátszó csoport adott elő.

„Az Aladdin is jó volt, nagyon élveztem.”

(Bődi Viktória, 7.c)

 Délután Ernst Wageneder plébános úr végigkalauzolt minket a csodálatosan szép Mondsee-i bazilikában, majd egy pizzázóban töltöttük el közösen a búcsúvacsorát. Este a szálláson még bowlingozhattak is a mieink néhány osztrák tanulóval, akikkel a hét folyamán ismerkedtek meg.

„Kedvesek voltak a gyerekek, jól tudtunk beszélgetni velük.”

(Szeles Emese, 7. c)

Ezen a napon nyílt a legtöbb lehetőségük tanulóinknak nyelvtudásuk alkalmazására. Azt hiszem, a rengeteg élmény megszerzése mellett, felismerték, milyen hasznos, fontos dolog a nyelvtanulás, milyen sokat kell tanulni ahhoz, hogy kommunikálni tudjunk egy idegen nyelven.

Nagyon sok élmény, csodaszép tájak, kedves, vendégszerető emberek, finom ételek emlékeivel tértünk haza Ausztriából.

„Annyira tetszettek a helyek, amiket megnéztünk, hogy legszívesebben már ma indulnék vissza!”

(Sági Dorina, 7.a)

„Remélem, eljutok még az életem során azokra a csodálatos helyekre, ahol voltunk!”

( Erdélyi Napsugár Emma, 6.c)

Remélhetőleg, mi is viszonozni tudjuk ezt a felejthetetlen hetet testvérvárosunk diákjainak a jövőben.

Oravecz Zsuzsanna és Perjés-Tóth Renáta

kísérőtanárok