Együttműködnek a tehetségekért

Az évek óta tartó előkészítő munkát követően három társadalmi szektor tartós együttműködése indulhat el a minőségi tehetséggondozás területén Poroszlón, Gál Virág tanuló képzőművészeti tárlata kapcsán.

Gál Virág középiskolás diák, aki a művészeti képzés keretében a Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képző- és iparművészeti tanszakának negyedik évfolyamos hallgatója. Virág kiemelkedő képességű fiatal alkotó, aki a tárgyalkotó művészet szinte minden ágában jeleskedik. A fiatal lány alakulóban lévő életpályáját támogatja a gyöngyösi székhelyű Junior Art Alapítvány is, amelynek szakmai vezetője Tóth Attila rajztanár. A szakember, illetve a lőrinci iskola vezetője úgy gondolták, hogy a diákot az eddigi teljesítménye méltóvá teszi egy önálló gyűjteményes kiállítás megrendezésére.

– Az alapítvány mellett dolgozok a Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol közismereti tárgyakat tanítok, s az iskola képző- és iparművészeti tagozatának a vezetője is vagyok – nyilatkozta Tóth Attila rajztanár, a Junior Art Alapítvány egyik képviselője, programigazgatója. – Itt is tehetségekkel foglalkozunk a művészeti képzés során, csakúgy mint az alapítványban. A kettő ha összeadódik, megnöveli az iskola produkciós felületét.

A szakember érdeklődésünkre elmondta: alapítványuk már 1991 óta foglalkozik a fiatal tehetségek támogatásával.

– A sokféle meghatározás közül mi azt a tehetség fogalmat tartjuk fontosnak, amelyet dr. Herskovits Mária pszichológus fogalmazott meg: a tehetség fiatal vagy gyermekkorban egy átlagon felüli információ befogadóképesség, felnőtt korban egy átlagon felüli produkciós képesség. Minél fiatalabb korban jelentkezik a képesség, annál inkább mérhető a tehetségeknek a tudása. Ennek alapján támogatjuk, válogatjuk ki a kiemelkedő képességű fiatalokat.

A Lőrinci Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a gyöngyösi székhelyű, de országos hatókörű Junior Art Alapítvány, valamint a poroszlói Tisza-tavi Tavirózsa Kemping, mint a gazdasági szféra képviselője közös összefogásával jött létre a Gál Virág kiállítás is. A tárlat megnyitóját idén július 10-én, vasárnap tartották a poroszlói Művelődési Házban. Eközben a tehetséggondozó kempingben egy izgalmas és tartalmas képzőművészeti alkotótábor zajlott lőrinci iskolások részvételével, a Junior Art Alapítvány irányításával.

– Az alkotótábor már évek óta működik Poroszlón – mesélte Tóth Attila. – Az alapítvány munkája között szereplő tehetségek felkutatása részben személyes tapasztalatok, részben pedig pályázatok útján történik. Kétévente írunk ki különböző pályázatokat, amelyben felmérjük a tehetségeket, területi és szakmai alapon, a különböző művészeti ágak szerint.

Az alapítvány törekvéseihez a szervezeti hátteret és a kiállítóteret a poroszlói önkormányzat biztosította.

– Ez tökéletes példa arra, hogy így is működhetnek együtt hatékonyan a különböző társadalmi szférák – mint például állami intézmény, civil szervezet, vállalkozói szektor, önkormányzat – a jó cél érdekében – egészítette ki Tóth Attila. – Reméljük ez a szokás hagyománnyá nemesedik az évek során.

Ez azért is lehetséges, mert az említett alapítvány Poroszlói Alkotótelep néven szeretne egy rendszeresen megszervezett ifjúsági művésztelepet létrehozni a páratlan szépségű tájképi környezetben. A terveink között szerepel egy térségi tehetségadatbázis létrehozása is. Ennek segítségével hívnánk meg a tehetségeket a pályázatokra. Az életpályát segítő különböző támogatásokkal, szakmai anyagokkal, a szülök számára szervezett tájékoztató előadásokkal kívánjuk támogatni a tehetségek érvényesülését, hiszen ez az életminőségünk jövőbeli garanciáját jelenti. Ez a felismerés vezetett bennünket az alkotótábor és a kiállítás létrehozásában is. Igyekszünk együttműködni a szülőkkel is, hiszen nélkülük nem lehetséges a tehetséggondozás.

Forrás: HEOL