Testvérvárosi kapcsolatok

Lengyel testvérvárosunk - Zdunska Wola

Az utóbbi évtized meghatározó elemévé vált iskolánk életében a lengyelországi Zdunska Wola városával kialakított együttműködés, amelynek keretében minden évben közös táborozáson veszünk részt a lengyel diákokkal és kísérő tanáraikkal hazai illetve lengyelországi helyszíneken.

A program célja egymás történelmének, hagyományainak, szokásainak, kultúrájának megismerése, a két ország nevezetességeinek felfedezése. A kommunikáció angol nyelven zajlik, jelentősen elősegítve diákjaink idegen nyelvi ismereteinek fejlődését.

Az elmúlt évek során városunkon kívül Balatonszemesen, Szilvásváradon, Sástón és Tiszafüreden láttuk vendégül lengyel barátainkat. Iskolánk diákjai és tanáraik pedig Zdunska Wola mellett a lengyel Tátrában, a Beszkidekben és a Balti-tenger mellett táborozhattak.

A tábori élmények és a gazdag, változatos programok kellemes emlékek sorát, igazi barátságok kialakulását eredményezték és ez reméljük így lesz a jövőben is!

Vereb István
munkaközösségvezető

 

2017. augusztus városi ünnepség keretében Polgármesteri Plakettet vett át
 Geleji Aranka, Oravecz Zsuzsanna, Vereb István a 10 éves kapcsolattartó munkájáért

Osztrák testvérvárosunk: St Lorenz

2008-ban önkormányzatunk testvérvárosi kapcsolatot épített ki a felső - ausztriai Sankt Lorenz nevű településsel. Ennek keretében az egyik ottani iskolával 1-2 évente cserediák programban veszünk részt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyik évben ők jönnek 10-12 felsős tanulóval és 2 kísérőtanárral egy hétre hozzánk, a másik tanévben pedig mi utazunk hasonló módon Ausztriába.

Első alkalommal egy többfordulós német nyelvi verseny első 10 helyezettje vehetett részt az utazáson, a többi tanévben a nyelvtudásuk mellett tanulmányi eredményük, közösségi munkájuk, példás magatartásuk alapján lettek kiválasztva a jutalomút résztvevői. Ez idő alatt közel 50 németet tanuló diákunknak sikerült a Mondsee partján található testvérvárosunkba eljutnia.

Kísérőinknek köszönhetően lehetőségünk nyílt megismerkedni a páratlan szépségű Salzburg nevezetességeivel, eljutottunk a festői környezetben fekvő kisvároska, Hallstatt sóbányájába, sétáltunk a varázslatos Salzkammergut ragyogóan kék vizű tavainak (Wolfgangsee, Traunsee, Mondsee) partján, gyönyörködtünk a környező hegyek nyújtotta pompás panorámában, és persze a helyi látványosságokat, köztük a St. Michael bazilikát is megcsodáltuk. Természetesen az iskolába tett látogatás, az osztrák gyerekekkel való találkozás, ismerkedés, az együttes programok jelentették a legnagyobb kihívást tanulóink számára, hiszen valódi szituációkban tehették próbára eddig megszerzett nyelvtudásukat.

A számtalan érdekes program, a rengeteg látnivaló, vendéglátóink, kísérőink kedvessége, vendégszeretete felejthetetlen élményeket nyújtott minden résztvevő számára. Egy új ország szokásainak, hagyományainak, kultúrájának megismerése mellett a gyerekek tapasztalatot szereztek arról is, hogy mennyire fontos és hasznos dolog egy idegen nyelv ismerete.

Oravecz Zsuzsanna
munkaközösségvezető